Domaća Bajadera - jednostavna i prefina!

osobe
15 - 20
vrijeme pripreme
45min
zahtjevnost
Jednostavno

Pripremila: Sandra Rončević

Koliko je svečana i posebna ta naša Bajadera, govori i činjenica da su vrijedne ženske ruke izmislile i kolač pod isti imenom. I odjednom je na našim raznim svečarskim stolovima osvanula Bajadera. Ruku na srce, ja nisam baš nikad shvatila zašto se taj kolač zove Bajadera kad je Bajadera samo jedna, ona Kraševa, pogotovo što vrlo često taj kolač nije ni izgledom sličio na tu malu slatku čokoladicu, no hajd', slatko je i na stolu je pa jedeš i ne pitaš. Kad sam pitala mamu zašto se to zove Bajadera kad to nema veze s onom koju ti dobiješ na poklon, ona je samo rekla „zato jer joj je slična“. Uhm, e pa nije.

I evo sad te iste Bajadere i kod mene. Kao kolač, blagdanski, čokoladni i svečani. Sličan pravoj Bajaderi, no nikako isti. Ali kao prava moja posveta onoj pravoj Bajaderi. Moram priznati da sam se namučila dok sam ga napravila onako kako sam zamislila, onako kako Bajadera zaslužuje.

Bajadera kolač

Vrtila sam po kući, računala neke svoje omjere, mjerkala neke meni odlične sastojke, no dobre su se zamisli pretvorile u teške promašaje (eno ih još uvijek na balkonu, što ću lagat kad je tako! Dobro je, pojelo se žlicom.) I onda se stvorila ova Bajadera. Izgledom najsličnija onoj pravoj. Teksturom malo drugačija, a okusom fina, fina – ni preslatka, ni preteška, ni premasna. Onakva kakvu sam htjela.

Bajadera kolač

Sastojci:

  • 150 g sitno mljevenih blanširanih badema
  • 100 g sitno mljevenih pečenih (oguljenih) lješnjaka
  • 250 g Petit Beurre keksa
  • 200 g maslaca
  • 100 g Dorina čokolade za kuhanje
  • 100 g bijele confiture čokolade

Za sirup:

  • 185 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 10 žlica vode
  • Za glazuru:
  • 200 g Dorina čokolade za kuhanje
  • 75 g maslaca
  • 1 žlica suncokretovog ulja
  • 1 žlica vode

Upute:

Najprije sameljite Petit Beurre kekse. Na suhoj tavi kratko tostirajte lješnjake, malo ih ohladite pa im skroz očistite opne i hladne sitno sameljite. Sameljite i blanširane bademe ili kupite već mljevene. U dubljoj zdjeli pomiješajte mljevene kekse, lješnjake i bademe. Na pari u dva lončića otopite čokolade.

U širi lonac stavite šećer i vanilin šećer, prelijte ga s 10 žlica vode pa otopite. Kad se šećer otopio, uz stalno miješanje na laganoj vatri kuhajte oko 5 minuta dok se ne napravi gušći sirup. Ugasite vatru i dodajte maslac narezan na kockice pa miješajte dok se maslac skroz ne otopi.

Dobivenim sirupom zalijte kekse s bademima i lješnjacima pa dobro sve izmiješajte. Dobit će ukupno između 870 i 900 g smjese. U jednu posudu odvažite 500 g smjese, a u drugu stavite ostatatk (370-400 g). U posudu s više smjese dodajte otopljenu bijelu čokoladu pa sve dobro izmiješajte. Ako je smjesa presuha, slobodno dodajte 2 žlice mlijeka. Nemojte pretjerati, smjesa mora biti više prhka, nego ljepljiva. U drugu posudu s manje smjese dodajte otopljenu tamnu čokoladu, isto izmiješajte i dodajte malo mlijeka ako procijenite da treba. (*Nisu svi keksi isti i nije svaki sirup iste gustoće, zato može varirati tekstura.)

U kvadratni pleh (veličine 34 x 24 cm) stavite papir za pečenje, malo ga premažite maslacem pa istresite tamnu smjesu. Smjesu prvo nasipajte rukama, pa je poravnajte, prebacite papir za pečenje preko nje pa je dobro utisnite (čašom, valjkom ili nečim tvrđim).

Odstranite papir pa odmah po tamnom dijelu ravnomjerno rasporedite svijetli dio, ponovite utiskivanje isto kao s tamnim dijelom. Stavite kolač van na hladno ili u hladnjak da se hladi dok pripremite glazuru.

Napravite glazuru
Na pari otopite natrganu Dorina čokoladu za kuhanje, maslac narezan na kockice, ulje i vodu. Glazurom prelijte kolač i stavite ga na hlađenje (najmanje 2-3 sata, a najbolje preko noći.) Kolač narežite na duguljaste prutiće, baš kao bajadera i poslužite.

Ja sam svoje Bajadere lagano posipala kakaom u prahu jer su mi tako ljepše. Dobar tek! 

Bajadera kolač

Sve Sandrine objave

Vezani članci: