Čokoladni lava cake s Bajaderom

osobe
6
vrijeme pripreme
30 MIN
zahtjevnost
Jednostavno

Pripremila: Andrea Cukrov

Kad su kolači u pitanju uvijek ću odabrati čokoladne, po mogućnosti tamne, guste, intenzivne i sočne kolače. Najviše volim jednostavne čokoladne torte bez brašna ili sočne brownije, a isto tako volim i čokoladnu lavu. Mislim, tko zapravo ne voli taj kolač, on ima apsolutno sve gore nabrojane osobine i jednostavno je ultimativno čokoladno zadovoljstvo.

Čokoladni lava cake s Bajaderom

Kao i svaki slavni kolač i lavu prate razne priče i intrige te postoji više torija o nastanku ove slastice. Francusko-američki chef Jean-Georges Vongerichten tvrdi da je upravo on izumio 1987. i to igrom slučaja. Kaže on da je prerano izvadio biskvitni kolač iz pećnice i otkrio da mu je sredina popuno tekuća. Umjesto da svoj 'neuspjeh' baci on ga je probao i oduševio se, te ga je počeo posluživati u svom njujorškom restoranu. Njegove tvrdnje osporavali su mnogi, a posebno francuski čokolatijer Jacques Torres tvrdeći da je takav kolač već postojao u Francuskoj.

Kako bilo da bilo, Vongerichten se definitivno proslavio lava kolačem te ga popularizirao ga u cijeloj Americi, a onda i u svijetu. Devedesetih čokoladna lava bila je toliki hit da se nalazila na svim desertnim kartama finih restorana svijeta. Popularna je ona i danas i gotovo da nema bloga ili web kuharice bez neke verzije ove čokoladne dekadencije.

Dosta sam eksperimentirala s pripremom lava kolača, u početku me pomalo plašio. Djelovao mi je kao vrlo zahtjevan kolač za koji treba imati dobre slastičarske vještine. Sada to ne mislim – lava je jednostavna za izradu, ključno je samo imati provjereni recept i poznavati svoju pećnicu. Iako će vam svaki recept, pa tako i moj, napisati točnu minutažu pečenja, nemojte se toga slijepo držati. Jednostavno morate testirati svoju pećnicu s prvim kolačem i onda ovisno o rezultatu korigirati vrijeme pečenja. Jedino tako ćete moći biti sigurni u dobar konačni rezultat.

Kako ova čokoladna lava ne bi bila samo još jedna u nizu ja sam joj dodala Kraševu Bajaderu. Nakon pečenja Bajadera je omekšala točno koliko treba i lijepo se utopila u čokoladnoj lavi. Moram priznati da je ovo moja nova omiljena kombinacija čokoladne lave. 

Čokoladni lava cake s Bajaderom

Sastojci:

Upute:

Čokoladu i maslac narežite na kockice, prebacite ih u vatrostalnu posudu i otopite ih nad parom.

Otopljenu čokoladu maknite s pare i umiješajte šećer električnim mikserom. Miješajte dok se šećer ne otopi, a zatim dodavajte jedno po jedno jaje.

Nakon dodavanja svakog jaja sve dobro miksajte električnim mikserom kako bi smjesa postala pjenasta i glatka. Na kraju umiješajte brašno i prstohvat soli.

Šest malih keramičkih posuda za kolače (ramekina), zapremnine 125 ml, premažite s malo maslaca i posipajte ih kakaom u prahu. Svaku posudicu napunite pripremljenom smjesom, ali pazite da ih ne napunite do vrha jer kolač u pečenju naraste.

Čokoladni lava cake s Bajaderom

Na kraju u sredinu svakoga stavite po jednu Bajaderu. Bajadere samo lagano utisnite u smjesu i pazite da ne dotaknu dno posude.
Ovako pripremljeno stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200°C, pecite 12 – 14 minuta.

Čokoladni lava cake s Bajaderom

Pečene kolače izvadite iz pećnice, svaku posudicu pažljivo okružite nožem kako bi se kolač odvojio od stijenke te ga preokrenite na desertni tanjurić.

Kolače odmah poslužite uz tučeno slatko vrhnje i voće po izboru.  

Sve Andreine objave

Vezani članci: